wz

Veselá kuchtička

Zdravím vás, příznivci dobrého jídla - vítám vás ve své kuchyni. Doufám, že si zde najde něco zajímavého vegetariánožrout, masožrout či zdravožrout. Pokusím se jídla rozdělit do několika skupin, aby vegetariáni zhnusení masem nemuseli číst to, nad čím jejich srdce pláče, masožrouti naopak nekřenili nos nad zeleninovými jídly a své našli i zdravožrouti - ti jsou nejnáročnější, těm vadí skoro všechno, ale budu se snažit vyhovět všem, jak je to jen možné. Já sama jsem kombinací těchto skupin. Mám ráda koření a bylinky. Členění receptů bude zatím následující:


Zdravožrouti

Dušená mrkvička, mangold ala špenát s bramborem pečeným v alobalu a česnekovou zálivkou – pro náročné.

Suroviny pro 2 osoby: 4 středně velké karotky, asi 0,5 kg špenátu (doporučuji né protlak, máte- li možnost získat mangold ještě lépe a jestli máte možnost mangold pěstovat, je to poklad, zkuste to), 3 středně velké cibule, 4 - 5 středních brambůrek, 1/2jogurtu, 4 lžíce tvarohu, 5 dílků česneku, čerstvou červenou papriku nebo pažitku, olivový olej ( kdo snese máslo pod mrkvičku tak i lžíci másla), strouhanku, 2 lžičky hladké mouky, citrónovou šťávu, cukr, sůl, pepř a čerstvou kudrnku. No a také ten alobal.

Postup: zapněte si troubu, oloupejte mrkev, cibulku, česnek. Brambory neloupejte a vydrhněte je kartáčkem co nejvíce, aby byly čisťounké. Nechte je trošku oschnout a potřete je olivovým olejem. Pak je zabalte do alobalu a dejte do předehřáté trouby (pečte je přibližně 45 minut). Nakrájejte mrkev na kostičky dejte do kastrůlku s olivovým olejem (máslem) a duste mrkvičku až změkne, během vaření trošku podlévejte vodou. Mezi tím nakrájejte cibulku na půlkolečka a osmažte do zlatova, špenát či mangold poduste jen chvíli. Utřete česnek a polovinu přidejte do špenátu. Osolte špenát a zaprašte ho strouhankou a nechte chvilku bublat a prskat , pak jej odstavte. Dále nasekejte pažitku nebo na velmi jemně nakrájejte papriku a dejte do mističky, do které dáte ještě jogurt, tvaroh, zbytek česneku, půl lžičky soli, špetku pepře a pár kapek citrónové šťávy a zamíchejte a máte hotovou zálivku. Mezitím změkne mrkvička, kterou podlijte šťávou z jednoho citrónu, oslaďte dle chuti, špetkou soli osolte a zaprašte moukou a chvilku nechte klokotat a odstavte. No a to už snad i ty brambůrky budou hotové, tak je vyndejte z trubky a zkontrolujte. Brambůrky nakrojte na půlku a dejte na talíře, pak je přelijte zálivkou, talíře nazdobte ostatní zeleninkou a na brambůrky nasypejte pokrájenou kudrnku. Uf, náročné, výživné a vynikající.


Celerové hranolky s brambůrkem a sterilovanou červenou řepou. Je to hezká barevná variace.

Suroviny: celer, panenský olivový olej, brambory, petrželku kudrnku a sůl. Na omáčku:1/2 bílého jogurt, 2 stroužky česneku, sůl,2 lžíce vařeného hrášku, pepř a trošku kudrnky nebo pažitky.

Postup: oloupejte celer, omyjte ho a nakrájejte na nudličky tak půlcentimetrové, osolte. Nudličky osmažte na oleji. Podávejte s vařeným bramborem silně posypaným kudrnkou a s červenou řepou. Omáčku připravíte tak, že rozmixujete hrášek na kaši, přidáte jogurt, rozetřený česnek, sůl, pepř a ještě chvilku mixujte, přelijte do mističky a smíchejte se zeleným kořením.


Zdravožroutům jistě zelenina chutná, ale nabízím recept na rybičku. Rybička s provensálskou vůní

Suroviny: určitě potřebujete provensálské koření, ale kvalitní, aby tam byl levandulový květ, dále pak jeden velký pomeranč, dva citróny (když by se podařilo sehnat chemicky neošetřené, tak se za ně přimlouvám) a hlavně rybajznu, doporučuji lososa, to je kvalitka, pak ještě sůl , pepř a olivový olej.

Postup: lososa máte nakrájeného na podkovičky, pomeranč oloupete (pakliže máte zakoupený chemicky neošetřený, kůru neloupejte) a nakrájíte ho na plátky, stejně tak s jedním citrónkem, druhý si jen rozpulte. Špičky plodů si nechte, a vymačkejte jejich šťávu na připravené podkovičky. Ty také osolte, opepřete, tento úkon můžete provádět na potravinové fólii, protože když na rybku vymačkáte zbylý citrón, šťáva vám neuteče. Pak můžete rybku zabalit do fólie a nechat uležet třeba celý den, nebo jen hodinku. Peče se v troubě asi 45 minut, záleží na vaší troubě, a peče se tak, že do pekáčku nakapete olej, přidáte rybu a na ní položíte kolečko pomeranče, dejte do kastrůlku i šťávu, kterou ryba pustila do fólie, hm mňam a když vám zbudou plátky pomeranče tak je dejte okolo ryby stejně jako plátky citrónu. Pečte tak, aby vám šťávička zůstávala, trošku podlévejte vodou. Totiž, když je ryba hotová, můžete rozmixovat sosík (samozřejmě právě s těmi pomeranči a citróny) a máte zajímavou omáčku k rybě. Příloha je dobrá třeba Bylinková brambora I..


Další recept je na Americkou polévku, je to má nejoblíbenější polévka, protože její chuť nečekáte, ale ochutnáte-li jí, nikdy jí nepřestanete milovat.

Suroviny: zelenina všeho druhu vámi oblíbená ale i cibulka (to je zkrátka základ vaření), kostku droždí, sojovou omáčku, ovesné vločky, sůl, libeček, olivový olej.

Postup: cibulku oloupete, nakrájíte na půlkolečka a dáte smažit na olivový olej do hrnce, až zesklovatí přidáte vámi oblíbenou zeleninu (mrkev, petržel, hrášek, kukuřici třeba i květák nebo brokolice a jiné) a necháte chvíli orestovat. Po chvíli přidáte do této směsi rozdrobené droždí a necháte rozpustit, zalijete vodou přidáte asi 2 hrsti ovesných vloček a vaříte tak půl hodiny, ke konci vaření přidáte sůl, libeček a sojovou omáčku. Polévka by měla mít světle hnědou barvu. Je jiná a je skvostná.


A pak je tu polévka Falešná hrachová - falešná proto, protože se tam přidává banán a kari, je to opravdu nečekaná chuť hrachové polévky.

Suroviny: pórek, 2 banány, 2 brambory, kari koření, libeček, olivový nebo slunečnicový olej (né příliš zdravá, ale lepší varianta je máslo), pepř, sůl, trochu mléka a sojové omáčky.

Postup: pórek nakrájejte na kolečka a dejte do hrnce zpěnit na olej a přidejte na kostičky nakrájené brambory, přidejte trochu soli, zalijte 0,5 litru vody a nechte povařit tak 20 minut, po té přidejte na kolečka nakrájené banány a kari, tak jednu malou lžičku kávovou a trochu mléka a sojové omáčky, pepř. To vše dejte do mixéru a rozmixujte až vznikne krémová polévka. Vraťte do hrnce a přidejte nadrobno nakrájený libeček. Chutná jako hrachovka, takže opečené kostičky chleba jsou vhodným doplňkem.


Dopřejete-li si kuře, tak u nás velmi oblíbeným receptem je Kuře v cibuli na sojové omáčce.

Suroviny: kuře (nebo třeba stehýnka), hodně cibule, podle strávníků, na hlavu tak dvě cibule, sojovou omáčku, vodu na podlévání, sůl, pepř a jako přílohu můžete podávat vařené brambory.

Postup: kuře omyjete, posolíte, popepříte, dáte do pekáčku a podlijete vodou. Dáte na 40 minut péct do trouby, mezitím si nakrájejte cibuli na kolečka a po 40 minutách posypete celé kuře cibulkou, hodně pokapejte sojovou omáčku a dejte znovu péct asi tak na 20 minut, důležité je aby cibulka byla zavadlá a na místech trošku osmahlá, místy se rozpadala a vytvořila tak se sojovou omáčkou báječný sosík. Podávejte s brambory vařenými s petrželkou, libečkem nebo šalvějí.

Zpět na začátek stránky


Maso, uzeno a slaninožrouti

Uzené maso v chlebové roládě, to je náramná věc.

Suroviny: rolovanou uzenou plec, nebo uzené maso, 0,5kg mouky (půl napůl žitná a hladká), kostku droždí,1lžička kmínu, lžíci octa, 1 deci a 2 deci horké vody a na ozdobu sezamové semínko.)

Příprava: vypracujte těsto a to tak, že si nechejte v 1 deci horké vody vzejít kvásek – do hrníčku nalámete kostku droždí, přidáte 1 lžíci mouky, zalijete deci vody, trošku osolíte a přidáte špetku cukru. Až vzejde kvásek přimíchejte k ostatním surovinám, vypracujte těsto, které pak nechte nejméně půl hodiny odpočívat. Pak jej lehce rozválejte na pomoučněném válu a zabalte do něho uzené maso. Vršek těsta trošku potřete vodou a posypete sezamovým semínkem. Pečte tento skvost 45 minut až hodinu na 150°C. Příjde-li vám vážená návštěva mohl by týt tento pokrm vhodným doplňkem vaší tabule.


Hovězí polévka s játrovými knedlíčky

Suroviny: hovězí kosti, celer, mrkev, petržel, petrželová nať, česnek, 1 vajíčko, trochu mouky, krupice a strouhanky, majoránka, a čtvrt kila drůbežích jater a sůl.
Příprava: kosti omyjte a vložte do studené vody a vařte co nejdéle máte náladu, třeba hodinu, i dvě. Jen při vaření odebírejte pěnu, ať je polévka krásně čirá. Tak v polovině vaření přidejte nakrájenou zeleninu, nebo nastrouhanou, jak je libo. Mezitím omyjte játra a na prkýnku je naškrábejte na jemnou kašičku, též stejným způsobem naškrábejte česnek, dejte vše do mističky a přidejte vajíčko, lžičku majoránky, lžičku soli, lžíci krupičky, mouky a strouhanky a vytvořte těstíčko, ze kterého dvěma lžičkami tvořte kuličky a vhazujte do polévky, nebo máte-li rádi játrové nudličky, tak těstíčko strouhejte přímo do polévky přes hrubší struhátko. Polévku osolte, přidejte nadrhanou petrželovou nať, opepřete a 10 minut ještě povařte.

Červená zelňačka s uzeným masem

Suroviny: kysané zelí, uzené maso nebo pěkná třeba maďarská klobáska, 2-3 brambůrky, bobkový list, nové koření, celý pepř, cibule, lžíce másla, kmín, smetana, sůl, červená paprika, lžíce rajského protlaku, lžičku polévkového koření, světle hnědou jíšku.

Postup: na másle osmažte nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova, přidejte nakrájené uzené na kostičky nebo na půlkolečka nakrájenou klobásku, lehounce osmažte. Kysané zelí dejte okapat a pokrájejte a přidejte do kastrůlku a zalijte vodou. Oloupejte brambůrky a nakrájejte na kostičky a dejte do polévky, též přidejte asi 2-3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření a 8 kuliček černého pepře, lžičku kmínu, lžičku polévkového koření, lžíci rajského protlaku, lžičku červené papriky a půl hodinky nechte vařit. Po té za stálého míchání opatrně přilijte smetanu a polévku zahustěte jíškou.


Vepřový řízek zapečený ve smetaně, to si masožrout dá, myslím si rád

Suroviny pro 2 osoby: 2 vepřové řízky, odhadem pro dva brambor, 2 cibule, 1-2 smetany, pepř, 1 tymiánovou větvičku, sůl, pepřík, třeba celerová nať nebo libeček, a olivový olej.

Postup: řízky naklepejte, posolte, opepřete, pokapejte dno pekáčku a položte tam masko na něj snítku tymiánu, cibulku nakrájejte na kolečka, stejně tak i brambory. Maso posypete cibulkou a brambory a posypete rozsekaným libečkem nebo celerem řapíkem.


Dále vám nabízím Buřty na černém pivu

Suroviny: asi tak 10-15 buřtíků, velkou sklenici nakládaných nepálivých feferonek, 1 sklenici kečupu, 1 láhev černého piva, cibuli , česnek a olej.

Postup: do pekáčku nakapejte trochu oleje, všechny špekáčky podélně rozřízněte a vložte do takto vzniklé štěrbiny 1 feferonku a cibuli (cibuli nakrájejte na stroužky tak, jako se krájí jablíčka) a klaďte vedle sebe jeden vedle druhýho. Oloupejte skoro celou hlavičku česneku a vymačkejte ho do mísy, přidejte celý kečup a 2/3 černého piva a promíchejte. Touto směsí zalijte buřtíky. Pečte nejméně hodinu, možná dýl a nemějte troubu úplně naplno.


Zapékanou brokolici se smetanou a slaninou jíme rádi s maminou

Suroviny: brokolice, olej, slanina anglická, vařené brambory, sýr na strouhání nebo niva, 2 vejce, smetana, cibule, sůl, pepř (můžete přidat i zelené koření trochu šalvěje, nebo libečku, tymiánu, dobromysle).

Postup: brokolici jen krátce povařte (maximálně 5 minut) a nechte trošku vystydnout. Do pekáčku dejte olej a vyložte ho slaninou. Na ni poklaďte na kolečka nakrájené brambory; cibulku oloupejte a nakrájejte na kolečka a dejte na brambůrky a dejte tam i slaninku, jestli zbyla. Pak rozkrájejte na růžičky brokolici i s částí košťálku, který uznáte za vhodný a dejte na všechno ostatní. Nastrouhejte větší část sýra (nebo pokrájejte nivu) a dejte do mističky, přidejte vajíčka, sůl, pepř, smetanu a zamíchejte a nalijte do pekáčku. Zbytkem sýra pak postrouhejte povrch, aby pokrm pěkně vypadal.


Můj Fazolový guláš chutná návštěvám, vždy a ráda připravím pro milé návštěvy, ke konci večera jsou si všichni rovni

Suroviny: hovězí maso (kližka je asi nejlepší), vepřové, kuřecí jak je libo, nejlepší je kombinace všech tří. Záleží kolik lidí přijde, ale vycházejte asi tak z kila masa pro běžnou společnost. Obstojně chutně a dobře je možno jídlo připravit pouze z jednoho druhu masa. Dejte tam hodně cibulky, třeba 3 nebo 4 větší i víc, olivový nebo slunečnicový olej, kdo má rád, slaninu tak taky, dále tak 2 krabice rajčatového džusu, zelené fazolky i s lusky, těch asi 0,5 kg, bílé fazole (jen plody) v rajčatovém nálevu - 1 nebo 2 konzervy, barevný pepř mletý, červenou papriku, koření od Antonína, lžíci marmelády rybízové, nebo lžíci medu, lžíci citrónové šťávy, lžičku majoránky, na kostičky nakrájené kostky staršího chleba na zahuštění guláše a sojovou omáčku a česnek.

Postup: na olivový olej dáte cibuli nakrájenou na půlkolečka a slaninu pokrájenou na malé kostičky a smažíte, až cibulka lehce zhnědne. Pak přidáte hovězí maso, orestujete a dusíte tak hodinku. Důležité upozornění - guláš podlévejte pouze rajčatovou šťávou! Přidejte též koření, pepř, červenou papriku, koření od Antonína a majoránku. Po hodince přidejte vepřové maso a zelené fazolky a půl hodinky opět duste v rajčatové šťávě spolu s hovězím. Teprve pak přidejte i kuřecí maso a kostky chleba, opět chvíli duste. Potom přidejte tak litřík džusu a možná trochu vody, záleží na tom, kolik se jí vám vypařilo. Nakonec ještě přidejte marmeládu, konzervy býlích fazolí, sojovou omáčku a rozmačkaný česnek. Ještě chvilku vařte, než se chlebík úplně rozvaří. Podávejte s chlebem, rejží, knedlema, nudlema nebo bramborama, zkrátka s tím co máte rádi.


Kuřecí prsíčka dle pivovarské paní

Suroviny: 4 x kuřecí prsa,4 x šunka plátek, 1 dcl světlého piva, 4 ks sýru (může být i malý hermelín), polohrubá mouka, 1- 2 ks vejce, nakrájená čerstvá petrželka.

Postup: řízky osolte a opepřete, neklepejte, popř. posypete petrželkou a popepřete dejte na maso plátek šunky a sýra, přehněte v půli a zaopatřete, aby vám náplň nevytekla. Obalte pak v těstě z piva, vejce a polohrubé mouky.


Ďábelský rendlík mamči Táflové

Suroviny: pro 4 osoby tak aby bylo masa celkem tak maximálně do 1 kg. Je potřeba vepřové, kuřecí játra, salám (dle vaší obliby měkký), kuřecí maso, slaninu. Dále pak asi 3 cibule, 1 papriku, rajský protlak, kečup, necelou hlavu česneku, pepř barevný, olivový olej, rajčatový džus.

Postup: do pečícího kastrůlku dejte olej na kolečka nakrájenou cibulku a na plátky nakrájenou slaninu. Mezitím si nakrájíte maso na kostky nebo plátky, játra nechte jen oddělte na jednotlivé kousky, salám též nakrájejte, též papriku a česnek, vše dejte do mísy a smíchejte s kečupem a rajským protlakem trošku posolte a popepřete a dejte do pečícího kastrůlku péct přibližně na 45 minut, záleží na troubě, můžete pak trošku podlít vodou, nebo rajčatovým džusem. Dobré s chlebem, bramborem či rýží.

Zpět na začátek stránky


Těstovinožrouti

Studený těstovinový salát

Suroviny: uvařené těstoviny, vinný ocet, trochu cukru, pepř, čerstvou bazalku nebo sušené provensálské koření, rajčata, papriky, 3 lžíce bílého jogurtu, na nudličky nakrájená plátková šunka a též plátkový sýr, cibulka (nejlepší je jarní naťová), olivový olej, sůl.

Příprava: připravte ve skleničce zálivku z octa, cukru, pepře, bazalky, oleje, soli. Nakrájejte zeleninu, do mísy k těstovinám všechno přidejte a zamíchejte. Dejte vychladit a podávejte s čerstvým pečivem.


Zapečené těstoviny s vepřovým masem – pánská záležitost

Suroviny: vařené těstoviny, dobromysl a pepř (dobré je i steakové koření), čerstvé bylinky vítány, cibule, krapet slaninky, pro 4 osoby 3 vepřové řízky, česnek 3 – 4 stroužky, olivový olej, rajčatový protlak né to nejmenší balení, sýr na strouhání (dle chuti), cibulka naťová na posypání.

Postup: na olivovém oleji osmažte cibulku do zlatova se slaninkou, na úzké dlouhé nudličky nakrájejte maso a promíchejte s bylinkami, kořením a solí a vhoďte na cibulku a osmažte na rychlo maso, aby se zatáhlo a nepustilo šťávu. Přidejte pak rajčatový protlak a chvilku duste tak 10 minut, můžete přidat tak deci až dvě vody, aby se vytvořila šťávička. Před odstavením přidejte vymačkaný česnek. Nakrájejte naťovou cibulku a nastrouhejte sýr. Těstoviny s omáčkou nesmíchejte, servírujte těstoviny na ně nalijte omáčku zasypejte sýrem a cibulku. Pozor jídlo je ostřejší.


To je hit: Zelený nudle se smetanou, rozmarýnem a kuřecím masem

Suroviny: zelené placaté nudle, česnek 3 stroužky, smetana, tavený sýr asi 3 ks, strouhaný sýr na konec, rozmarýn (stačí sušený), cibule, olej a na 2 osoby vždy tak 1 kuřecí prsíčka.

Postup: uvařte nudle dle návodu a mezitím si na větší pánvi osmažte lehce na olivovém oleji cibulku. Nakrájejte kuřecí prsíčka na nudličky osolte a dejte na cibulku, přidejte rozmarýn asi tak lžičku až dvě(max. je dost aromatický) a lehce osmažte masíčko. Pak zalijte maso smetanou a přidejte do omáčky tavený sýr. Když se sýr rozpustí, přidejte rozmačkaný česnek a sundejte z plotny. Až budou vařené a scezené nudle omáčku do nich přilijte a zamíchejte. Podávejte posypané strouhaným sýrem. Je to úžasné.


Váááááááááuuuuu Placatý dlouhý bílý nudle se špenátem a nivou, učím jíst mojí maminu.

Suroviny: placatý dlouhý bílý nudle vařený, špenát mražený (je-li čerstvý tím lépe) nivu asi 30 – 40 dkg, podle množství jedlíků, 3 stroužky česneku, sklence mléka a lžička až dvě bazalky a také jedna cibulka a olivový nebo slunečnicový olej.

Postup: na vyšší pánvičce rozehřejte olej, přidejte na půlkolečka nakrájenou cibulku, trošku osmahněte, pak zalijte mlékem a přidejte nakrájenou nivu a bazalku. Až se sýr rozpustí přidejte špenát a krátce povařte. Před vypnutím dejte do omáčky vymačkaný česnek, zamíchejte i s těstovinami a podávejte.


Dál vám nabízím špagety, říkáme jim Karbonára, já sice vím, jaké složení mají mít pravé Carbonara, jenže my jim doma takhle říkáme.

Suroviny: vařené těstoviny, špagety, ale třeba i vřetena, smetanu, tavený sýr apetito 2-3 kousky nebo nivu, šunkový salám, oregano, bazalku, česnek, pepř, cibulku, olivový olej (máte-li rádi anglickou slaninu, přidejte i jí trošku, krásně vám ovoní jídlo, ale není nutná, neb není příliš zdravá).

Postup: cibulku nakrájenou na kolečka, nebo půlkolečka dejte na pánvičku lehce osmahnout na olivovém oleji (teď můžete tedy přidat i tu slaninu). Když zesklovatí cibulka, vmíchejte na nudličky nakrájený salám a trošku orestujte, přidejte koření, bazalku, oregano. Za chvíli přidejte smetanu, pepř a sýr a snižte teplotu nebo oheň. Když se sýr rozpustí, přidejte rozmačkaný česnek (nešetřete s ním) a dejte pánvičku pryč z plotny. Tuto směs nalijte do hrnce s těstovinami a promíchejte a můžete podávat.


Tuňáková vřetýnka

Suroviny: olivový olej, 1 konzerva tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě, 2 cibule, česnek, bazalka, oregáno či tymián, rajský protlak nebo kečup, vařené těstoviny.

Postup: na pávičce na oleji osmahněte lehce do mírně zlatova cibulku nakrájenou na kostičky, pak přidejte na chvilku koření, aby se uvolnila vůně. Přidejte pak tuňáka a rajský protlak a chvilku povařte a přidejte vymačkaný česnek a hnedle smíchejte s těstovinami. Jsou mňam.

Zpět na začátek stránky


Vegetariánožrouti

Zapečený lilek, papriky, rajčata a brambůrky

Suroviny: 1 lilek, zelené papriky, rajčata, přibližně stejné brambůrky, provensálské koření, česnek, 1 – 2 snítky čerstvé šalvěje, sůl, olivový olej, 1 citrón.

Příprava: omáčka I. - hodinu před začátkem vaření dejte do malé pánvičky nebo kastůlečku olivový olej a lžíci provensálského koření a zahřejte tuto směs, aby se uvolnilo aroma do oleje, odstavte a posolte . Omyjte zeleninu a lilek nakrájejte asi tak na centimetrové kolečka, posolte ho a dejte do mističky a nechte vykapat. Mezitím si do mističky připravte omáčku II., rozmačkejte česnek a na drobno nakrájejte šalvějové lístky a zalijte olivovým olejem a posolte. Bramborům pořádně vydrněte slupku a rozkrájejte je na lodičky. Dejte rozpálit troubu, na lehce pomazaný plech klaďte brambůrky pomazané omáčkou II. a dejte péct. Papričky nakrájete na čtvrtky a rajčata na kolečka, vodu z lilku slijte. Všechnu zeleninu potřete omáčkou I. a dejte též do trouby na druhý plech , papriku ještě pokapejte citrónem . Brambory pečte na 180°C asi 45 minut a ostatní zeleninku tak 30 minut. Při podávání můžete pokapat lehce rajčata wolčestrovou omáčkou.


Bramborový guláš je pikantní a moc dobroučkej.

Suroviny: na strávníka tak dvě velké brambory, cibule2 - 3 , fazole v nálevu(červené), sojová omáčka, majoránka, olivový olej, celer, sterilovaná červená řepa, hladká mouka, pepř barevný, sůl, česnek, polévkové koření (určitě bez glutamanu). Pro milovníky ostrého jídla můžete přidat feferonku.

Postup: na oleji osmažte do hodně zlatova (né do černa) na půl kolečka nakrájenou cibulku, přidejte na kostky nakrájené brambory, a zalijte tak půl až litrem vody a osolte. Asi po 15 minutách vaření přidejte všechno ostatní . Tj. fazole i s nálevem, sojovou omáčku, celer nakrájený na kostičky tak centimetrové, řepu bez nálevu, pepř, polévkové koření a vymačkaný česnek a hodně majoránky.


Tvarohová pomazánka s česnekem, pažitkou a kápií...

... je kvalitní, nu co dodat, osolit, nakrájet nadrobno, smíchat, česnek utřít (použít max. půlku jedný hlavičky) a pro zlepšení chuti můžete přidat zakysanou smetanu a můžete trošičku osladit, ale tak půlku malé lžičky cukru, aby ta papka nebyla moc kyselá. Úžasná záležitost na čerstvý celozrnný rohlíček či chlebíček.


Tento recept vymyslel můj muž a já mu jen dala jméno. Odpusťte mi tu vulgárnost - já mu zkrátka říkám Poblitý hračky

Nechci se nikomu a ničemu vysmívat, ale až zkusíte a připravíte si tento recept, poznáte, že to jídlo takhle vypadá, ale chutná báječně.

Suroviny: balíček mražené zeleniny, je důležité, aby to byla ta zelenina nakrájená na kostičky, to je právě ten efekt hraček, cornflakes – neboli kukuřičné lupínky, dresing s obsahem kečupu a třeba jogurtu (nevím jestli to můžete, ale určitě existuje alternativa) a rostlinný tuk (já mu moc nedůvěřuji, dávám raději máslo).

Postup: na tuku orestujte zeleninu, mezi tím si do mísy dejte lupínky, přidejte k nim teplou zeleninu, zalijte dresingem a zamíchejte. Uvidíte - jídlo bude hrát všemi barvami i legračně praskat, někdo ho má rád křupavé a praskací a někdo zvlhlé, ale věřte - jako rychlovka je to fajn.


Dozvěděla jsem se že né ti úplně neúprosní vegetariáni mohou třeba vejce nebo sýr. Chtěla bych vám představit Obalované cibulové kroužky.

Suroviny: hodně hodně cibule nakrájené na kroužky, sůl, vajíčka, trošku mléka, hladkou mouku a strouhanku a olej na smažení.

Postup: do kastrólku nebo do mísy s poklopem si připravte hladkou mouku do druhého vajíčka rozmíchaná s trochou mléka a soli a do třetího strouhanku. Důležitý je poklop.Do prvního kastrůlku dejte cibulové kroužky, přiktejte poklopem a protřepte no a tak to udělejte i s ostatními surovinami, budete mít hezky a rychle obalené cibulové kroužky různě slepené, nemusíte je mít úplně všechny obalené, jsou dobré právě tak jak se vám povedou a už jen můžete smažit. Miluji je s bramborovou kaší a sterilovanou červenou řepou.

Zpět na začátek stránky


Sladkožrouti

Převrácený banánový dortík – uf, ale stojí to za to

Suroviny:140 g másla, 200 g cukru, 2 vejce, 100g polohrubé mouky, 100 g solamylu, 1 kávovou lžičku prášku do pečiva, 1 citrón, 4 banány, 50 g strouhaného kokosu, pečící papír.

Příprava: zahřejte 40 g tuku. Dno dortové formy vyložte pečícím papírem (průměr 26 cm) a tuk rozetřete na dno formy a na tuk nasypejte 100g cukru. Do mísy si dejte zbytek cukru a tuku, vejce a ušlehejte do pěny, do této hmoty vmíchejte mouku se solamylem a práškem do pečiva. Bánány oloupejte a nakrájejte na kolečka 2 cm a rozdělte na dno formy do spirály. Banány pokapejte citrónovou šťávou a zasypejte 40g kokosu. Potom zalijte připraveným těstem. Dortík pečte asi 40 minut v předem předehřáté troubě asi na 200°C. Když je upečen, okraje dortíku uvolněte nožem a nechte vychladnout. Vychladlý vyklopte na podnos a posypejte kokosovou moučkou. Eventuálně můžete přizdobit šlehačku.


Lehká a rychlá specialita z jablíček Žblibanina, chlazená to je lahoda

Není to příliš kalorická bomba, když si na vrch nedáte šlehačku, ale bez ní to zase není ono.

Suroviny: asi tak 6 oloupaných jablíček bez jadřinců, 1 vanilový puding, cukru podle toho jak moc máte jablíčka kyselá, může být trocha skořice, a asi 2 pytlíky piškotů.

Postup: Do kastrólku nalijte asi 0,5 l vody a do ní nakrájená jablka. Jablka rozvařte, přidejte cukr, do hrnku nasypejte puding a rozmíchejte s vodou, tuto tekutinu nalijte do vařících se rozvařených jablek a stále míchejte. Puding by měl přejít varem 3 – 4 minuty. Tuto směs nechte lehce zchladnout. Mezi tím dortovou formu vyložíte fólii, nebo namažete máslem . Na dno klaďte do spirály piškoty a potom lžící na ně lijte směs jablek s pudingem (lžící proto, aby vám piškoty nevyplavaly), směsi lijte jen tolik, aby byly piškoty dobře potopené. Další patro uděláte stejně, do spirály klaďte piškoty na jablečnou hmotu a poté zase polévejte jablečnou směsí. Postup opakujte a zakončete piškotovou vrstvou. Dortík dejte na den do ledničky a můžete podávat se šlehačkou.


Co takhle Banánový chleba, od kamarádky čechokanaďanky...

... toto je její oblíbený recept, myslím, že ho ocení lidé, kteří nemají až tak rádi moc sladké věci, vlastně je to sladkost a není, je divnej a zvláštní, ale dobrej je.

Suroviny: 3 přezrálé banány, 1 šálek cukru, 1 vajíčko, 1 a 1/2 šálku hladké mouky,1/2 šálku roztaveného másla, 1 prášek na pečení a špetka soli. (když přidáte loupané mandle na konec do hotového těsta, je lepší)

Postup: banány rozmačkejte na kašičku a smíchejte se vším a dejte do máslem vymazaného a moukou vysypaného srnčího hřbetu nebo podobně tvarované formičky a dejte péct na 45 minut tak na 180 stupňů Celsia. a počkejte až vychladne……….

Jako další sladkost nabízím nejoblíbenější perník mého muže. Je od našich přátel Kreténů, které jsme si pořídili na ostrově Kréta a odtud jejich název. Takže:


Katčin božský perník

Suroviny:2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje (slunečnicového), 1 vejce, 2 lžíce tmavého kakaa, 1 skořicový cukr, 1 hrnek cukru, 3 hrnky hladké mouky, 1 prášek do perníku, 1 kypřící prásek do pečiva, 1 čokoládový nebo kakaový puding.

Postup: vše smíchat, nejlépe v mixéru až je hmota tekutá. Pak ji nalijte na plech, nejlépe vyložený pečícím papírem a pečete přibližně 45 minut. Nechte vychladnout, nakrájejte a podávávejte.


Teď jedna velmi rychlá, ale hodně tučná záležitost. Dort ze zakysané smetany, ze všeho nejlepší.

Suroviny: 4-5 zakysaných smetan, do každé z nich dejte 2 lžičky cukru, 1 plechovka kompotovaných meruněk nebo broskví, 2 balíčky piškotů.

Postup: do skleněné mísy nebo do mísy vyložené fólií dejte piškoty, aby vznikla spirála, která zakryje celé dno, a zalijte částí jedné smetany, pak meruňky nakrájejte na proužky a vyložte jimi celou plochu a na ně nalijte zbytek smetany a zase naskládejte piškoty do spirálky nebo jak chcete do šneka a postup opakujte a zakončete piškoty. Tento dortík dejte na jeden den do chladničky a věřte, je to skvost.

Zpět na začátek stránky


Levnožrouti

Vařit chutně a levně? Záleží na tom, v kterém období to je. Bramborák, kuba, hubník, francouzské brambůrky, z polévek třeba kyselo, i zelňačka není špatné hlavní jídlo, když se udělá hezky hustá. Co vybrat? Čím začít?


Speciální bramborák se švestkami – specialita Severních Čech (dávno zapomenutý recept)

Suroviny: švestky vyloupané, brambory, česnek, vejce, sůl, olivový olej, majoránku, mouku, trochu mléka, pepř. (někdo může přidat slaninu nebo kousek uzeného)

Postup: brambory nastrouhejte, česnek utřete nebo vymačkejte a přidejte ostatní suroviny včetně mléka i 2 lžic olivového oleje a těsto by mělo být trošku hustší. Jen švestky si nechte stranou. Do pekáčku dejte pečící papír, nebo vymažte máslem a vysypejte moukou nebo strouhankou, nebo jen vymažte olejem a vlijte těsto. Na vrch těsta klaďte švestky. Divný co, ale dobrý.


Tááák třeba náš Severočeský houbovník, je součástí naší Vánočním tabule.

Suroviny: 3 vejce, asi hrnek mléka, sůl, pepř, kmín, na kostičky nakrájený housky asi 6 i více (pak víc mléka) a houby nakrájené na kousky. (můžete použít zmražené vařené, nebo sterilované, nebo předem namočené sušené).

Postup: v hrnku rozkvrdlejte vejce, osolte, opepřete a přilijte mléko. Nakrájejte na kostičky rohlíky a zalijte vejci s mlékem, smíchejte s houbami a pokmínujte a dejte zapéct. Opečte do zlatova, chutná báječně.


Houbový kuba

Suroviny: 1 – 2 vejce, trochu mléka, česnek, majoránka, kroupy, houby(vařené, sušené předem namočené nebo sterilované), cibulka, olej.

Postup: Uvařte kroupy v osolené vodě a až budou měkké, osmažte cibulku na oleji na pánvi a přidejte houby, prolisovaný česnek, majoránku a zlehka osmažte. Pak vše smíchejte dohromady a dejte zapéct.


Kyselo I. bez kvásku, jak ho vařívávala moje babička.

Suroviny: potřebujete tak 2 hrsti kvalitních hub nakrájených na kousky, jaké máte rádi, kmín, sůl, ocet, vodu a sušenou smetanu nebo mléko a krapet másla (jo a vím že tam dávala pár kapek Maggi, ale nejsem moc jeho zastáncem, ale bez toho to není zase ono)

Postup: na másle lehounce osmahnout houbičky a přidat kmínek, zalít vodou a nechat vařit 20 minut, pak přidáte sůl a asi 4 lžíce smetany a nebo asi 6 lžic sušeného mléka, my to dělali tak na dva litříky polévky. No a kápnete do ní tedy trochu toho Maggi, až polévku vypnete, dáte do ní tak dvě lžíce octa, ale po každé lžíci ochutnejte, polévka má být naminulá. No a to jsem Vám zapomněla říct, proč tedy sušená smetana, no zkrátka proto, že se Vám přeci mléko přidáním octa v polévce nesrazí.


Zkuste Pizzu ze starého chleba - říká se přece, že dvakrát pečené těsto je nejlepší. A uvidíte, že to je pravda. Je to skvost.

Máte-li doma chleba, který je starší, pečivo se hromadí a topinky už nechcete, tak je to přesně ono.

Suroviny:
Na těsto: odvažte 350 g starého chleba a 4 dcl studené vody.
Na vrch pizzy: kečup, česnek, olej, slaninu, sýr, zeleninu - zkrátka to, co dům dá.

Postup: chleba pokrájejte a v mixeru promixujte na takovou polostrouhanku, nasypte do mísy, přilejte vodu a zamíchejte na kašo těsto, to pak vlijte na plech, který je dobře vymazaný olejem, máslem a vysypaný moukou nebo vyložen pečícím papírem. Těsto si špachtličkou připravte do tvaru vámi oblíbeném a ozdobte pizzu podle zvyku, nebo utřete česnek, přidejte kečup a trochu oleje a bazalky a oregána, smíchejte a potřete tím těsto. Na to poklaďte slaninku, cibulku, papriku, a postrouhejte sýrem.


Těstoviny s pórkem jsou jednoduché a moc dobré

Suroviny: pórek, balíček těstovin vámi oblíbených tvarů, 1 smetana,2 ks sýr tavený a sůl a pepř.

Postup: těstoviny uvaříte a mezi tím rozpustíte v kastrólku smetanu se sýrem, umyjete a nakrájíte pórek, když je sýr rozpuštěný nasypete do omáčky pórek a jen malou chvilku povaříte a vypnete. Hotové těstoviny scedíte a propláchnete vodou, necháte vykapat a pak smícháte s omáčkou, dle chuti můžete osolit a opepřit.

Zpět na začátek stránky


Bramborožrouti

Mousaka zvaná falešná zdomácnělá – to je dost piplačka

Suroviny: 0, 5 kg mletého masa, cibulka, oregáno, pepř, česnek, rajčatový protlak, olivový olej, smetana, mouka, máslo, oloupané uvařené brambory nakrájené na kolečka tak kolem 0,5 kg, okurku též nakrájenou na kolečka, sýr na strouhání.

Příprava: na oleji osmažte cibulku do zlatova a přidejte mleté maso, orestujte, osolte, přidejte oregáno, opepřete, trošku podlijte vodou a chvilku duste. Pak přidejte rajčatový protlak a těsně před odstavením přidejte utřený česnek. Ve druhém kastrůlku si připravte ze smetany, mouky, másla a špetky soli bešamel, tak aby nebyl příliš hustý (bude se ještě 35 minut péct). Do pekáčku dejte olivový olej, naskládejte brambory, které osolte, pak naskládejte okurky, na ně přidejte omáčku z mletého masa, na maso opět brambory a když zbude okurka tak dejte na střídačku kolečko okurky a brambory. To celé navrch zalijte bešamelem a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte 20 minut na 180°C a zkontrolujte, mousaka by měla po stranách lehounce růžovět a to je čas jí posypat strouhaným sýrem a dát zapéct tak na 15 minut. Je to vynikající pokrm, ale příprava je dost zdlouhavá.


Brambora plněná masem a sýrem

Suroviny: mleté maso, sůl, cibulka, červená paprika, vejce, česnek, majoránka, brambory, sýr, olej.

Postup: na oleji osmažte cibulku, v misce smíchejte mleté maso, sůl, červenou papriku, vejce, česnek, majoránu a dejte na pánev k cibulce a zlehka orestujte. Nechte vychladnout, mezitím oloupejte brambory, a vydlabejte do nich dírky, jako když se dobýváte do vajíčka na měkko. Vychladlou masovou směsí naplňte brambory, naklaďte do olejem vymazaného pekáčku a osolte, podlijte trochu vodou a přiklopte. Kontrolujte a podlévejte asi 45 minut. Poté zasypte strouhaným sýrem a přidejte troubu na nejvíc, odklopte pekáček a nechte sýr opéci. Podávejte s lehkým zeleninovým salátem.


Bylinková brambora I

Suroviny: brambory oloupané nakrájené na slabá kolečka, množství podle toho jací jste jedlíci, zkrátka odhadem. Bylinky co máte rádi, nebo třeba tymián a bazalku, nebo dobromysl s šalvějí, nebo libeček s celerovou natí, nebo levanduli s kerblílčkem. A sůl .

Postup: brambory posypte bejlím, které jste rozsekali na drobno, lehce plech potřete olejem olivovým a brambůrky tam vyskládejte, a mňam péct asi na 30 minutek


Bylinková brambora II

Suroviny: pěkné brambory, slanina a staniol.

Postup: omýt pěkné brambory a obtáhnout plátkem slaniny, zabalit do staniolu a dát na 45 minut do trubky. Připravit si tvarohovou pomazku s česnekem recept u vegetariánožrouti


Dalším hitem v naší rodině je Přílohová brambora od mistra kuchaře z TV, bohužel opravdu nevím jakého, protože je začala dělat mamča, takže se mu moc omlouvám.

Suroviny: potřebujete pěkný brambůrky - takový množství, kolik sníte. Dále olivový olej, sůl, červenou papriku, česnek, šalvěj, libeček, oregano, tymián, bazalku – zkrátka vaše oblíbené bylinky, nejlepší jsou samozřejmě čerstvé.

Postup: brambůrky umyjte a rozkrájejte na čtvrtky. Připravte si z oleje, česneku a na drobno rozkrájených bylinek, soli a červené papriky takovou majdičku, kterou potřete brambůrky a dejte na plech péct tak 45 minut i více, záleží na vaší troubě.


Brambůrky mňamky, tyto brambůrky jsou opět přílohové, Také jim říkáme Sedlácký salát.

Suroviny: brambory, česnek, rozsekané bylinky(libeček, šalvěj, kerblík, dobromysl), červená paprika a cibulka, pepř, sůl a olej,( může být i nakládaná kapie nebo okurky a to jen v případě, že nedáváte rádi česnek)

Postup: brambory oloupejte, a uvařte. Mezitím si připravte majdičku z rozmačkaného česneku, soli, pepře, rozsekaných bylinek, č.papriky, nakrájené cibulky na kostičky, oleje. Dejte na pánvičku majdičku , pak lehce zchladlé brambůrky nakrájejte ledabyle nebo protlačte sítkem na bramborový salát a promíchejte s majdičkou na pánvičce a trošku osmažte a můžete podávat třeba k nějakému dobrému masíčku.

Zpět na začátek stránky


Rafinované přílohy

Těstovinová sýrová kostka - je jednoduchá a zajímavá

Suroviny: nějaký předmět ve tvaru kostky(toť úkol nelehký), vařené barevné těstoviny(třeba malá vřetýnka), ve velmi horkém stavu no a strouhaný sýr a máslo. Čerstvé bylinky, například tymián, kerblík nebo libeček.

Příprava: formy vymažte máslem a do mísy, kde máte vařící těstoviny nastrouhejte sýr, hodně sýra a zamíchejte. Nakrájejte si na drobno bylinky a špetku dejte na dno formiček a zbytek zamíchejte do sýrovotěstovninové hmoty, hnusně se táhne. Hmotou vyplnte formičky a nechte vystydnout. Kostky vypadají divně, ale kdo rád experimentuje to bude zajímavé zpestření.


Salát z čínského zelí s estragonovým octem,

Suroviny: čínské zelí, estragonový ocet (recept na něj už máme, ale dá se i koupit), kapie nakládané a houby václavky naložené (případně jiné naložené houby) a olej nejlépe olivový, sůl a cukr.

Postup: Zelí nakrájejte na půlku, čtvrtku a pak na proužky a dejte do kameninového hrnce, osolte, dejte tak 5 – 8 lžic olivového oleje, přidejte kapii a houby. Připravte si zálivku z estragonového octa, soli a cukru, tak aby chutnala vám a zalijte s ní zelí. Stlačte nějakým poklopem nebo pokličkou a dejte na den nebo dva do chladu.


Eviččiny brambory

Suroviny: brambory podobné velikosti, česnek, sůl, jogurt, olej.

Příprava: brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, lehce vytřete plech olejem a na něj naklaďte osolené brambůrky a dejte péct, když jsou hotové a opečené do zlatova (poznáte ochutnáváním, protože se těžko odhaduje jak silná kolečka si nakrájíte) dáte je do omáčky z jogurtu a česneku. Pochutnejte si a děkujete Evičce za skvělej nápad.


Náš vánoční bramborový salát - dlouho tajený recept !!!!!!!

Suroviny: vařené brambory, 1 jablko, cibule, okurka, kapie, vařená mrkev, petržel a celer, tatarka, olivový olej, bílý jogurt, plnotučná hořčice, sůl, pepř.

Postup: brambory promačkáme kostičkovačem, stejně tak jako mrkev, petržel, celer. Nakrájíme na kostičky jablko, okurku, jablko, cibulku a kapii a přidáme sůl, pepř, lžíci hořčice (maximálně dvě), tatarku, olivový olej , bílý jogurt a vše promícháme. Necháme den odležet.


Velké žampiónové kloboučky plněné bramborovou kaší, s brokolicí a sýrem.

Tato příloha je dosti bláznivá, protože její příprava je zdlouhavá. Jsem z ní zoufalá. Je velmi chutná a kalorická a dá se jíst jako samostatné jídlo. Nebo doporučuji s masem na přírodní způsob.

Suroviny: žampióny, slaninu, cibuli, smetanu, bramborovou kaši, rozmixovanou vařenou brokolici, strouhaný sýr, sůl, pepř a bazalku.

Postup: žampiónům udloubnete nožičky úplně a vznikne vám košíček, který naplníte směsí bramborové kaše, brokolice a 1/2 sýru. Připravte si pekáček do kterého nalijte smetanu a do ní dejte na kostičky nakrájenou slaninu a cibulku, sůl, pepř a bazalku. Do omáčky vyskládáte žampiónové košíčky a posypete je sýrem a dáte na 30 minut zapéct do trouby.


Zajímavý Knedlík mojí mamky

Suroviny: 3 den staré rohlíky, 2 lžíce krupičky, 1 lžíce vegety, 2 dcl mléka, 1 vejce, 1 malou cibulku, máslo.

Postup: cibulku zpěňte na másle, rohlíky rozkrájejte na kostičky, všechno promíchejte, dejte do obyčejného pytlíku, zavažte a dejte do vody normálně vařit na 35 minut.


V restauraci U šicího stroje jsem ochutnala Irský bochník - a musím říct: je to moc dobré.

Suroviny: na těsto budete potřebovat: 500g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžička prášku do pečiva, 90 ml vlažné vody,150 ml mléka a 150 ml jogurtu (nebo 300 ml podmáslí).

Na náplň budete potřebovat třeba cibuli na kolečka, dresing nebo majonézu a rostbif nakrájený na plátky.

Postup: suroviny na těsto smíchejte a vytvořte dva placaté bochníčky, které dáte na pečící papír a přibližně 40 minut pečte. Když máte upečeno, počkejte, až vychladnou, rozkrojte je jako běžnou housku (ale s tím rozdílem, že by to měla být velká placatá houska), naplňte cibulkou, masíčkem a pokapejte dresingem, či jinou vaší oblíbenou omáčkou. Pak bochníček nakrájejte na čtvrtky a podávejte třeba s ledovým salátem.

Zpět na začátek stránky


Bejlíčkožrouti aneb zelené zdraví, jo a taky kořenímilovníci

Zde vám chci nabídnout pár bylinných receptů jako například návody na různé druhy bylinných olejů, octů, omáček a sirupů. Doma si můžete vytvořit nejen krásnou dekoraci z bylinného oleje či octa, ale jsou i chuťově vynikající a zdravé.

Estragonový ocet – je vhodný do salátů s čínským zelím, ledovým salátem, rajčaty, houbami a paprikami. Potřebujete: nejlépe půllitrovou lahvičku, ocet (třeba jablečný), 1 – 2 snítky čerstvého estragonu. A příprava je velmi jednoduchá, celou čistou snítku estragonu dáte do lahvičky, zalijete octem a uzavřete. Tento ocet by měl být 3 týdny až měsíc ponechán v klidu, třeba ve špajzu a pak je připraven k používání.

Česnekový olej s bazalkou – Příprava je velmi jednoduchá a efekt neskutečný. Je potřeba sehnat čerstvou bazalku, snítku nebo dvě. A několik stroužků česneku třeba pět, ale i víc a olivový olej a možná trochu pepře. Záleží na chuti. Potřebujete hezkou lahvičku do které dáte na kolečka nakrájený česnek, trochu pepřových kuliček a snítku bazalky, to vše zalijete olivovým (kvalitním) olejem a necháte v kuchyni tři týdny bez otevření, občas můžete trošku protřepat. Olej je moc dobrý do salátů, ale i těstovin a masových jídel.

Výpeková šalvějo jablečná šťáva na masko – pečete-li maso můžete si na něj připravit omáčku tak, že k pečeni přidáte nasekanou šalvějovou snítku a nasekané jablko. Když je maso hotové, tak maso vyjměte a omáčku rozmixujte. Dejte jí do zvláštní nádobky na omáčky přímo na stůl, je to velice efektní. Omáčka je velmi výrazná, stačí ji jen maličko.

Zpět na začátek stránky                                       Zpět k Mostu ?


Vlk