wz

Neukázněná úvaha o chemii a potravinách ...

Co je to vlastně v potravinách ta chemie? Zkusme si najít nebo sami vytvořit nějakou obecně přijatelnou definici. No fuj, definici, jídlo není matematika - ale nic lepšího mi zrovna nenapadá.

Když ono s tou chemií je to těžké - atomy, molekuly, sloučeniny a jejich vztahy, to všechno je chemie. A my, lidé, jsme také z těch atomů, molekul a sloučenin ... a také ty růže, co vám třeba kvetou pod oknem, ale i smog vytvářející fialovou bublinu nad městem, to vše je chemie. A také třeba i láska ... i za tu může chemie, přesněji biochemie. Takže odplivnout si nad regálem potravin se slovy - "Fuj, to je samá chemie ...", to by vlastně byl políček čisté pravdě.

Tisíce let "fungovala" příroda na základě rovnováhy. Organismy - živočichové i rostliny - žily, rostly, množily se a umíraly. Živily se sebou navzájem a po smrti se jejich atomy a molekuly staly základem nového života - základem života se ovšem stávají i po dobu jejich existence odpady metabolismu. Rostliny "vydechují" kyslík, někteří živočichové pak snědí rostlinu, přijde další živočich a sní živočicha rostlinupohltivšiho ... a živočichové pospolu svými "finálními produkty" hnojí půdu pro rostliny. A tak pořád dokola. Určitě si ještě pamatujete ty cykly, které jste museli kreslit při písemkách z biologie, ne?

Tak - a najednou si přijde takový Homo Sapiens, stoupne si na zadní a začne rozumovat. Tu vypálí les, tam něco napřed náhodně, pak už úmyslně vyseje ... a ono mu to roste a dá se to jíst. Některá zvířata také usoudí, že než se živit někde svépomocí je lépe se nechat krmit a dávat za to mléko a srst (a taky maso, ale to ještě nevědí) a přistěhují se k lidským chýším. A cykly se trochu začínají bortit. Políčka na vypálených mýtinách dávají úrodu, ale pak najednou už ne tolik a člověk pochopí, že hnůj od zvířat nepatří na hromadu za chatrč, ale do země. A cykly se pomocí rozeklaného kusu větve - později vidlí na kydání hnoje - zase napojí a příroda funguje dál. Samozřejmě tu dochází k vnějšímu ovlivnění spojitostí, ale o chemii se ještě mluvit nedá. Přesněji řečeno, chemie je to od začátku, ale taková ta přirozená, návaznosti ještě fungují, jsou tam, kde mají být. Také autoregulace ještě pracuje, jak má. Přemnožení určitého živočišného druhu vyvolá růst populace jiného druhu, jemuž ten přemnožený připadá velmi chutný. Když je nadbytek zkonzumován, poklesne i populace konzumenta.

Pak si ale Homo začal připadat moc Sapiens a návaznosti se najednou trhají. Proč by se měl vozit na pole ten (ó hrůzo) páchnoucí hnůj, když vědci zjistili, že obsahuje ty a ty složky, které se dají vyrobit uměle? Proč bychom měli pěstovat koně, když traktor utáhne mnohem víc a nemusím se o něj tolik starat? Proč nevypěstovat obilí s krátkou slámou, k čemu sláma, nikdo ji ve velkokapacitních teletnících, kravínech ... atd skoro nepotřebujeme. Že půda nevylepšená slamnatým hnojem ztrácí svou přirozenou strukturu a připomíná spíš "málo mastný" beton, uválcovaný těžkými traktory? Nevadí, co takhle do ní přimíchat kuličky polystyrénu ... ?

Přemnožil se Škůdce, chemie pomoz! Ale jistě, zde račte postřik! A spolu s postříkaným škůdcem hynou i další a další tvorové v okolí. Přirozený nepřítel onoho škůdce najednou ztrácí smysl života a sám se přemnoží - a stane se Škůdcem č.2. Nevadí, teta chemie zase pomůže. A tak dále a tak dále. Vzniká další cyklus, dalo by se říci patologický, který může, vzato ad absurdum, skončit soubojem dvou posledních přeživšich Škůdců o právo být na této planetě jako jediný. Abych nekřivdil jen chemii. Ono si lidstvo zahrává i s genetikou. Člověka trochu děsí, až nějací ti zmutovaní roztoči sežerou to, co jim bylo ke žraní přisouzeno a začnou se rozhlížet po další stravě. V té pohádce ("Co bude žrát kočka, až sežere všechny myši?" .... "Was...?!) to dopadlo dobře, ale tohle není pohádka.

Chemie zahájila vítězné tažení. Na jedné straně řeky kyseliny sírové, dusičné, fosforečné, tisíce tun amoniaku, mletých fosfátů ... na druhé straně vagóny plné našedlých granulek. Výnosy jdou nahoru, pětiletka současná trumfuje pětiletku předchozí - splníme, překročíme! Nojo, ale v ornici se hromadí ionty, které v přebytku nebyly rostlinkami zkonzumovány. Takový iont, to je mrška mrňavá, všede vleze - tak není divu, že pomalu pronikne až do podzemních vod. Ty už také nejsou to, co byly. Potůčky a strouhy zmizely, staly se stokami spoutanými do koryt vyměřených podle pravítka. Takže i přirozený oběh vody v půdě, teď už otrávené tekutiny, ne té "krve matky Země" se hroutí. Nemusíme také slzet nad deštnými pralesy až někde na druhém konci planety. Stačí se rozhlédnout u nás. Meliorací, odvodněním, rozoráním mezí a likvidací remízků hynou desítky druhů živočichů a rostlin. Podle ornitologů dříve žilo kolem polních mezí přibližně 25 druhů ptáků, teď jich je tak 8-9. Zajíci, bažanti a koroptve se "na volno" vyskytují jen sporadicky. Aby si na podzim mohli strejcové s brokovnicemi, dnes spíše zbohatlíci co už nevědí roupama co dělat, trochu zabouchat flintama, musí se jim vypěstovat v klecích a pak na pár hodin vypustit na svobodu... jen na těch pár hodin, co jim zbývají. Pokud by vůbec ve volné přírodě přežili.

To ale od té chemie už trochu odbočujeme. Zatímco rostliny dosahují pozoruhodných výnosů, ale půda i podzemní vody při tom hynou, chemie řádí i na živočišné straně fronty. Hospodářská zvířata žijící ve stresovém prostředí jsou "pumpována" močovinou, antibiotiky, hormony. Je to ještě vůbec maso, co jíme?

Nějak to trochu shrňme. Rostlinná potrava, základ ze kterého je "chléb náš vezdejší" je zamořena zbytky hnojiv marnotratně po tunách aplikovanými agronomy bývalých JZD ve snaze po výnosech za každou cenu (vyšší prémie = nový Trabant + dovolená v NDR u slunného Baltu!). Maso a výrobky z něj - nejsou na tom lépe. Dokonce ještě hůře, protože chudinky zvířata musí jíst rostliny ze zamořené půdy a navíc se do nich cpe další chemie směřující k enormnímu nárůstu pokud možno libové svalové hmoty. A ta genetika k tomu ... kdy bude vynalezeno kuře, které bude mít místo křídel další dvě stehýnka? Připočtěme k tomu stresové prostředí, tvořící celoživotní domov těch chudáků čtvernožců a opeřenců (pokud je někdo geneticky už toho peří nezbavil, jak píše Morgana). A další chemie se přidá na cestě na jatka i vlastním způsobu porážky , která by nebyla důstojná ani pro polystyrénovou maketu prasete, natož pro živého tvora. Metabolismus selhává a maso je prostoupeno kyselinou mléčnou a bůhvíčím ještě, co se vytváří v těle těch vyděšených tvorů.

Začíná už být dost, té chemie, že ano? Ale to jsme ještě pořád u surovin. Teď přijdou na řadu potravinářské kombináty, které ty suroviny rozcupují málem na atomy a sestaví z nich něco nevýslovně zdravého, vábného, chutného a zdravého - říkají to tak přece reklamy, ne? Trochu se to samozřejmě musí vylepšit, obarvit, ochutit, napustit něčím, aby to vonělo tak, jak se od příslušné potraviny očekává a dát tomu konečný tvar. A také nakonzervovat a zabalit do přepestrých krabiček, sáčků a plechovek. Pak už jen stačí naučit kočku mluvit, aby každému doporučovala Whiskas - ale on to v budoucnu spraví akustický čip, uvidíte. No ale když se člověk podívá na kompletní seznam těch E-kódů, je z toho úplně v šoku. Vidíte - tohle Pračlověk Janeček neznal - o co všechno tak přišel!

Mimochodem, pamatujete se na film Křidýlko nebo stehýnko, ve kterém hrál Louis de Funés??? Byla a je to komedie, pěkná komedie. Ale také to byl vlastně film z říše SciFi - ale už to dnes není až tak Fiction.

Pokud v někom zbyl zbytek zdravého rozumu, je zapotřebí mu ho pěkně vymýt reklamou - jakou jinou než televizní. Napřed vám třeba vsugerují, že ideálem každého muže je manekýna vypadající jako poutač anatomického muzea. Snadno si spočítáte žebra i jiné kosti, zvláště se pak přesvědčíte, že dole na noze jsou dvě kosti, zatímco od kolen výš už jen jedna, zato silnější. Aby to celé nevypadalo jako strašidlo, vzbudí se zdání ženskosti dvěma pytlíky slané vody nebo silikonu zašitými do oblasti hrudníku. Davy šílících fanynek pak po tuctech koupí potraviny, po kterých (údajně) budou vypadat právě takhle. Co na tom, že velice diskutovaný aspartam, umělé sladidlo, může mít karcinogenní a mutagenní vlastnosti. Co na tom, že jogurt s 0 % tuku je vlastně nesmysl zneužívající jméno svého biologicky hodnotného vzoru. A co na tom, že se pak rodí poškozené děti - reklamě bylo učiněno za dost. Ptala se někdy třeba dívka zblblá takovým vymytím mozku svého chlapce, jestli má rád strašidla? Když pak přijde na rande místo hezky tvarované holky chřestící kostlivec, nemůže se divit, že partner zařve hrůzou a zmizí navždy. Tady by se dalo navazovat dlouze a dlouze o hrůze pořadů, kde tak zvané celebrity mají scénářem předepsáno vysvětlovat, že to či ono je IN nebo OUT (znají vůbec význam těch slov, ptám se škodolibě?). Ale to si nechme na někdy jindy.

Vraťme se k naší oblíbené chemii. Už je jasné, že je všude a ve všem. Lidé mají v tomto okamžiku snahu malomyslně mávnout rukou a říci, že je to celé nesmysl, nebo že oni s tím nic nenadělají nebo že nemají na to, aby si kupovali BIO (EKO) potraviny. Jo, to je fakt, ale proč hned propadat skepsi nebo malomyslnosti? Kdyby se podařilo odbourat jen část toho nezdravého, je to pro vás plus, ne?

Čistě selským rozumem by se dalo říci hlavně tohle - vykašlete se na televizní reklamy (když už ne na tu bednu jako celek). Tak nepřirozené potraviny, co se tam prezentují, přece neexistují. Kamera ve spojení s počítačem dokáže zázraky. Jogurt nikdy nebude obsahovat to, co do něj vidíte na obrazovce padat. Minerálka je prostě voda, ve které je pár miligramů různých iontů navíc - tedy proti té vodě, co teče běžně kolem. Určitě vás ale přes noc nevyléčí ze všech civilizačních chorob naráz, nevedne vaši vitalitu o 2 500 % a nádavkem vám nepřifoukne prsa (nezalesní blýskavou pleš). A různé ty "křupavé oplatky plné mléka", chroustané na obrazovce šťastně se tvářícími dětmi, způsobí maximálně to, že vaše děti budou tlusté a budou mít zkažené zuby. A navíc "oplatka (čokoláda - nebo co ...) plná mléka" je pitomost. Nanejvýš si ji můžete do mléka sami namočit.

Když už tedy nepodlehnete reklamním trikům a oblbovákům, prohlédněte si zboží podrobněji. Určitě je dnes na výběr několik druhů přibližně téhož. Podívejte se na složení, to by tam mělo být povinně uvedeno. Snažte se vyhnout náhražkám sladidel, zvláště pak výrobkům označeným Light. Co na tom, že nepřiberete - když si zničíte játra a ledviny. Fakticky se vyplatí pár korun přidat a koupit zboží kvalitnější, děláte to přece pro sebe. Když už má někdo rád uzeniny, měl by být obezřetný dvojnásob. Tam se dá dát ledacos - a barva, vůně i chuť jsou jen další chemie - leč maso v tom třeba není vůbec. Pak dojde k tomu, co popisuje Morgana - z prezervatoidního obalu vám při opékání na ohni vyteče narůžovělý sliz, při jehož spatření omdlí i váš pes.

Nejlepší strava je samozřejmě syrová; tedy co se ovoce a zeleniny týče. Ono je sice pohodlnější koupit ovoce a třeba zeleninové směsi v plechovkách a mražené v sáčcích, ale to už je velice pravděpodobně nějak konzervované, sterilizované - a potom, podívejte se na ty barvy, připadají vám tak úplně přirozené? Jojo, málo času, málo času - to je povzdech dneška. Šup polotovar do mikrovlnky, šup s ním do pusy a ještě při tom jedním okem zírat v blbobedně na "svou denní dávku emocí" a druhým naťukat pár SMSek ...

Nejvyšší čas přestat. Já bych řekl takhle - když se pokusíme odbourat tu chemii přídatnou, co do potravin cpou jejich výrobci navíc, získáme velké plus. Navíc naši hyper-prodejci, když uvidí, že určité zboží nejde prostě na odbyt - budou ho muset nahradit jiným, podle přání spotřebitele. Nebude to hned zítra, samozřejmě. Tak se dostaneme na úroveň chemie v základních surovinách. I tam se dá leccos udělat a kupovat suroviny prověřené a kvalitní; to už ale bude trochu těžší. Ono ani ti EKO-farmáři určitě nejsou stoprocentní. Země, ve které své produkty pěstují, byla poznamenána desetiletími nezájmu o ekologii a zrovna tak voda, kterou je zapotřebí zalévat. Ale péče obojímu věnovaná se zúročuje - ovšem také to nejde ze dne na den. Dál by se dalo hovořit o chemii cpané nám pod tlakem reklamy farmaceutickými koncerny - ale cílem tohoto příspěvku není napsat naučná slovník převozitelný jen na rudlu, takže někdy příště.

Jo, ještě tu definici chemie v potravě ... no ... snad to, co tam "od přírody" nepatří ???

 


JL

Zpět na stránky Zdraví, výživa, ekologie a co s tím souvisí

Zpět k Mostu ?