Pokud vás zarazil titulek tohoto článku, pak jde o myšlenku převzatou z květomluvy, kde popenec praví: Byla bys mi dobrou manželkou a hospodyní.
Popenec má spoustu dalších lidových názvů: kadeřník, kundrábek, kundrásek, kundrátek, kundrotek kočičí tlapa, kondelík, pupenec, zemní břečťan, zemský břečťan
Popenec obecný (břečťanovitý, břečťanolistý) - Glechoma hederacea patří do čeledi hluchavkovitých (pyskatých) - Lamiaceae. Jeho rod Glechoma zahrnuje asi 12 druhů, které rostou v Eurasii, jeden druh druhotně v Severní Americe.
Popenec je vytrvalá bylina. Na často kosených nebo sešlapávaných stanovištích (nebo záhonech) je poléhavá až plazivá - její výška je pak jen několik centimetrů nad zemí. Na neudržovaných plochách, kde jí v rozvoji nic nebrání, však může narůst výšky až 40 cm. Pokud se popenec plazí při zemi, ochotně zapouští další kořeny. Listy jsou řapíkaté s ledvinovitou až srdčitou čepelí. Pyskaté květy vyrůstají z paždí středních a horních listů; jsou většinou modrofialový s fialovou kresbou. Zřídka mohou být i růžové nebo bílé, Květy jsou oboupohlavní. Rostlina kvete od března do června. Plody jsou hladké tvrdky.
![]() |
![]() |
Z geografického pohledu popenec najdete od nížin až do podhorských oblastí, ale výše, v horských oblastech, spíše jen zřídka - vyhovují mu nadmořské výšky zhruba do 700 m. Takto jej najdete v celém mírném pásmu Eurasie, na severu ve střední Skandinávii, na jihu v severních částech Pyrenejského poloostrova a Itálie a na východě až po Bajkal. Setkáte se s ním i v Severní Americe, kam byl však zavlečen.
Droga obsahuje hořčinu glechomin, silice (asi 0,06%), třísloviny (asi 6,7%), pryskyřice, cholin, saponiny, organické kyseliny, vitamín C a minerální látky (zejména draselné).
Droga rozpouští hleny, lze ji tedy užívat při lehkých onemocněních dýchacích cest pro podpůrnou léčbu. Působí protizánětlivě, hojivě, dezinfekčně a močopudně. Dále tlumí průjmy, zlepšuje trávení, podporuje látkovou výměnu, podporuje činnost žlučníku, detoxikuje játra, tlumí záněty a svědění kůže. Pomáhá zlepšovat látkovou výměnu a doporučuje se jím kořenit pro snížení žaludeční kyselosti. Zevně jej lze aplikovat ve formě obkladů a koupelí na špatně se hojící se rány nebo ekzémy.
Popenec je například součástí bylinného čaje Salmonelin od dr.Popova; ten se používá při salmonelóze a infekčním průjmu, protože byliny v něm obsažené (popenec, lichořeřišnice, sporýš, ořešák, tymián) ničí bakterie a dezinfikují střeva.
Dejte pozor na záměnu s popencem Glechoma hederacea L. supsp. hirsuta; ten je mohutnější a chlupatý s modravými květy a má nepříjemný pach.
Čerstvý popenec se používá především jako "zelené koření" všude tam, kde se dává třeba petrželka - do polévek (bramborové, zeleninové), na míchaná vajíčka, do nádivek, do bylinkového másla, tvarohu, do omelet ... atd.
Sušený popenec lze přidat do směsí bylinkového koření. Jako kuriozitu si povězme, že v Anglii se ještě v 16. století popenec přidával jako přísada při přípravě piva.
Pokud byste si popenec chtěli pěstovat, tak jednoduchým a účinným způsobem množení je dělení rostlin.
Bramborák s popencem a vejcem
(zdroj viz např.)
Suroviny : 4 středně velké brambory, 4 lžíce čerstvého popence, 3 lžíce polohrubé mouky, 4 vejce, 50g šunky, 50g plátkového sýra, sůl, pepř, kmín, paprika.
Brambory nahrubo nastrouhejte, osolte, opepřete a přimíchejte mouku a popenec. Na rozpáleném tuku na pánvi vytvarujte čtyři bramboráčky. Opečete je z obou stran, pak udělejte shora do bramboráku díru, do níž vklepněte vajíčko. Osolte je, mírně opepříete, posypte kmínem a paprikou, přeložte plátkem šunky a proužky sýra, přiklopte poklicí a dopečte. Hotový bramborák posypejte trochou sekaného popence.
Selská omeleta s popencem
(zdroj
viz ...)
Suroviny: 4 vařené brambory, 100 g anglické slaniny, 1
cibule, hrst usekaného popence, špetka soli (a pepře), 4 vejce
Na pánvi rozškvařte slaninu a na ní po obou stranách opečte oloupané, na
kolečka nakrájené brambory a cibuli. Vejce rozšlehejte s očištěným,
usekaným popencem, osolte je, (opepřete) a nalijte na brambory s cibulí a
slaninou. Omeletu opečte po jedné straně a překlopte na talíř.
JL