wz

Chlebem a solí

Má vás poctít svou návštěvou někdo milý, komu se chcete zavděčit, chcete na něj udělat dojem? Máte chuť pro sebe udělat něco voňavého? Upečte chleba. Věřte, že to není až takový problém, a ta vůně a pocit soběstačnosti za to stojí.

Na počátku žní se vždy pekl chleba nebo placky z čerstvě dozrálého obilí. To se semlelo na mlýnku, zadělalo vodou ze studánky… no, tak zpět do reality. Mlýnek na obilí nemám a obilí v našem kraji je ještě dost nedozrálé. Takže to vyřeší kupovaná mouka, droždí. Jen tu vodu ze studánky mám pravou.

Suroviny jsou prosté. Mouka chlebová žitná, mouka hladká pšeničná, voda, kostka droždí, sůl, kmín, ocet. Kdo chce, může dát i prášek do pečiva (doporučuji) a jedno vejce. Co se týče dávkování, nechť si každý zvolí podle chuti. Na necelé kilo mouky jsem dávala asi lžičku kmínu, soli a dvě lžíce octa.

 

 

Droždí rozdrobte do trochy vody, přidáme lžíci cukru a trochu mouky, rozmíchejte těstíčko. Šup s tím na plotnu a opatrně ohřát. Mouku raději prosejte, kdo ví, co v ní je a navíc bude krásně provzdušněná. Vzešlý kvásek vmíchejte do mouky a spolu s ostatními surovinami zadělejte na vláčné těsto. Klidně na to vezměte robota, těsto potřebuje propracovávat minimálně půl hodiny. Stejně jsem ho pak hňácala ještě dalších dvacet minut ručně.

 

 

 

Pokud nemáte prastarou ošatku na kynutí chleba, dejte těsto do mísy nebo kastrolu, mírně nahřátého a vysypaného moukou. Přikryjte čistou utěrkou a máte volno. Čím víc žitné mouky dáte, tím déle chleba kyne, v mém případě asi dvě hodiny. Potom těsto vyklopte znovu na vál a propracujte. Nebojte se, že se zase smrskne, to je normální. Z těsta můžete na chleba udělat různé copánky, ptáčky, kytičky, jak je ctěná libost. Potom je třeba celý chleba potřít studenou vodou a dát na vypláchnutý plech. Dívka nedbalá tradice suverénně použije pečicí papír, kdo by se s tím potom myl. Přiklopte opět utěrkou a nechte ještě minimálně půl hodiny kynout. Mezitím se rozpaluje trouba. Co nejvíc, 230° Celsia je asi tak minimum. A do trouby dejte kastrůlek s vodou, aby nevyschla.

 

 

Teď se patří chleba natřít rozšlehaným bílkem a do trouby s ním. V desetiminutových intervalech ho kontrolujte a potírejte vodou. Když to uděláte rychle, s těstem se nic nestane, ani když ho na chvíli z trouby vytáhnete. Bohužel pravá pec na chleba je dnes vzácností, tak je potřeba si vypomoct, jak se dá. Asi po půl hodině už bude mít chleba barvu. Pokud je potřeba, přikryjte ho alobalem, ať moc nezčerná. Celková doba pečení je asi hodina, ale zapíchnutím špejle to opravdu snadno poznáte. Po upečení chleba hned zabalte do vlhkých utěrek a dejte na dvě vařečky a ponechte svému osudu několik hodin do úplného vychladnutí, klidně přes noc.

 

 

Ráno raníčko (nebo zkrátka až chleba vychladne) vyskočte, nachystejte si prkénko, nůž a slánku a návštěva může přijet. Anebo… co by jezdila návštěva. Vybalte pravé máslo, povidla, a dejte si do nosu

 

 

(Napsáno pro Věstník PFI)


Falka

Zpět na stránku keltských tradic ...

Zpět k Mostu ?